Unikt hjärtfelsinstrument säljs på Stockholms Auktionsverk 

chf_1_front-1024x576-9952822

På Världshjärtdagen lanserade det svenska techbolaget teenage engineering och designern Love Hultén instrumentet CHD–4 i förmån för Hjärtebarnsfonden.


En trummaskin baserad på hjärtslag från fyra barn med medfödda hjärtfel.

I samband med Alla hjärtans dag säljs nu det unika instrumentet via Stockholms Auktionsverk.

Klicka här för att komma till auktionen.

Varje år i samband med Alla hjärtans dag uppmärksammar organisationer runtom i världen medfödda hjärtfel, som är den vanligaste medfödda defekten hos barn. I Sverige föds varje år ca 2000 barn med hjärtfel, men trots detta är kunskapen om problematiken låg.

För att öka kännedomen har det svenska techbolaget teenage engineering och designern Love Hultén i år valt att ta fram och auktionera ut det unika instrumentet CHD-4 – en trummaskin baserad på EKG-kurvor från fyra barn med medfödda hjärtfel. Instrumentet fungerar som en modulär synt där varje EKG har avkodats till en sequencer, vilket gör det möjligt att spela på hjärtslagen från varje barn.

Trummaskinen avtäcktes i september 2022 i samband med Världshjärtdagen och har sedan dess skapat musik och rytmer i händerna på olika artister. Bland användarna finns bland annat det brittiska indierockbandet Alt+J, den svenska musikgruppen Amason, ljudkonstnären Elin Piel och producentduon Linus och Hannes Hasselberg.

”CHD–4 är ett audiovisuellt objekt i ett helt eget slag där konst, teknologi, design och hantverk möts. Love Hultén har hittat en oerhört intressant nisch i den moderna designkonsten som går att uppskatta oavsett om man är musiker, syntfantast eller bara fascineras av hantverkskonst. Därför hoppas vi på ett stort intresse för auktionen” säger Li Pamp är VD för Stockholms Auktionsverk

De fyra hjärtebarnen som bidragit med sina EKG-resultat till maskinen – Liv, Janiyah, Vincent och Wega – föddes alla med olika typer av hjärtfel, men klarade sig tack vare forskningsframsteg och läkarvård. Auktionen öppnar upp tisdagen den 14 februari, på alla hjärtans dag. I samband med det öppnar även budgivningen, som man hittar via Stockholms Auktionsverks hemsida eller på auctionet.com. Det vinnande budet och vem köparen blir avgörs sedan online den 28 februari.

Alla intäkter kommer att gå till Hjärtebarnsfonden, en organisation som hjälper barn med medfödda hjärtfel och deras familjer.

“Intresset för projektet har varit bredare än vi trodde. Kanske för att musik och konst kan beröra på ett sätt som gör problematiken mer närgången och personlig. Varje krona som samlas in via auktionen kommer hjälpa oss i att arbeta för att minska lidandet för barn med hjärtfel. Men jag hoppas också att vårt budskap ska få leva vidare, oavsett var maskinen hamnar”, säger Linda Sundberg, generalsekreteraren för Hjärtebarnsfonden.

Läs mer på: www.heartbeatdrummachine.com


För mer information och högupplösta bilder, gå till Dropbox eller kontakta:
Louise Ljungberg, louise@abbyworld.com
tel: 070 257 5121

Mattias Barsk, Kommunikationschef, Hjärtebarnsfonden
mattias.barsk@hjartebarnsfonden.se
Tel: 0739 330 615

Om Hjärtebarnsfonden

Varje år får föräldrar till 2 000 barn i Sverige beskedet att deras barn har fel på sitt hjärta. Det kan röra sig om allt från mindre hål som växer igen av sig själva till livshotande situationer som kräver omedelbar operationen. I dag lever fler än 70 000 personer med medfött hjärtfel, varav 20 000 är under 18 år.

Hjärtebarnsfonden är en riksomfattande, oberoende intresseorganisation som sedan 1975 aktivt arbetar för att ge röst åt hjärtebarnen och deras familjer och därmed synliggöra och förbättra deras ofta mycket tuffa livssituation. Hjärtebarnsfonden samlar drygt 5 000 medlemmar i 13 Hjärtebarnsföreningar över hela Sverige.

Om Love Hultén 

Designen Love Hultén är känd för sina handgjorda audiovisuella konstprojekt som fått stort genomslag i music-tech-världen. Genom att kombinera elektronik med organiska material som trä har Love, som lägger både hjärta och själ i alla sina projekt, han skapat allt från uttrycksfulla synthar till retroinspirerade spelkonsoler.

Om Stockholms Auktionsverk  

Stockholms Auktionsverk grundades 1674 och är ett av de ledande nordiska auktionshusen för konst, konsthantverk samt äldre och moderna antikviteter. Stockholms Auktionsverk är idag världens idag äldsta verksamma auktionshus och har filialer i Stockholm, Göteborg, Malmö och Helsingborg samt internationellt i Helsingfors, Hamburg, Düsseldorf och Köln.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter