Ljudet av ett litet hjärta

img_3933-250x300-5121730

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

img_3933-250x300-5121730-9381980
Hjärtebarnet Dante efter hans hjärtoperation
Men för alla är det inte riktigt så. För en del är hjärtats slag inte något som kan tas för givet. För Elin och Simon, som i fjol väntade pojken Dante, blev det plötsligt ett orosmoment. Under en ultraljudsundersökning fick de reda på att han skulle födas med hjärtfel. Men inte bara ett, utan tre. Hur allvarligt det skulle bli gick inte att veta förrän efter födseln. Det de med säkerhet visste var att Dante skulle bli ett barn som kommer att få kämpa mer än andra. Läs Dantes mamma Elins berättelse nedan:

”För ett år sedan väntade vi barn, jag, Simon och barnets storasystrar. Jag hade mått lite illa från och till, men det var en tid av förväntan och glädje. Äntligen skulle vi få en lillebror! Magen hade börjat bli stor och vi kunde känna hur det börjat sparka. Vi hade berättat nyheten för vänner och familj. Dessutom hade vi hittat ett namn vi båda tyckte om – Dante. Vi var halvvägs igenom graviditeten och allt hade gått väldigt bra.

Vi hade ett inbokat ultraljud, och som vanligt kom vi dit med spänning för att få se hur han vuxit. För att få se hur han levde där inne i magen. Vi kom dit för att få höra att allt var bra. Men nu var det något som inte stämde. Kanske låg han bara lite konstigt, men läkaren var osäker. Vi blev inbokade på en ny kontroll några dagar senare. Att åka hem då kändes overkligt. Vi försökte vara positiva, men enkla saker som att handla mat kändes plötsligt omöjligt. Varje dag kändes som en vecka, men tillslut var det dags igen. För ultraljud, för att få höra att allt var bra. Men det var det inte. Dante hade hjärtfel.

Vi blev inbokade på ytterligare en kontroll. Där fick vi veta att Dante inte hade ett hjärtfel – utan tre. I lungpulsådern, i aortan och mellan kamrarna. Fel som inte gick att se hur allvarliga de var, förrän efter födseln. Återigen fick vi åka hem utan betryggande svar. Återigen fick vi leva på hoppet. Återigen fick vi berätta för vänner och familj, men nu med en helt annan känsla.

Till slut kom Dante, den 17e september förra året. Tio veckor gammal lades han in på sin första operation, och kommer under sin uppväxt behöva opereras flera gånger till.

img_3935-245x300-9047961-8762915
Dante efter hjärtoperationen

Idag är han ett år. Oron finns ständigt där, men jag vet att vi är i goda händer. Att höra hans hjärta slå har blivit något heligt. Det är det vackraste ljudet som finns i hela världen.

Utan all fantastisk sjukvårdspersonal hade vi inte fått höra det idag. Och inte utan all forskning som ditt bidrag finansierar. Bidrag som gör att det idag går att upptäcka hjärtfel i tid och att de går att operera. Men än återstår mycket arbete. Det är därför jag skriver till dig. Vi behöver din hjälp för att Dantes och alla andra kämpande små hjärtan ska få fortsätta slå.

Tack för att du tänker på oss.

Elin Svahn,
Tacksam mamma till Dante

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter