Uttalande av ordförande på Svensk Barnkardiologisk förening

akram-huseyn-brbf5fsnsgi-unsplash

Vi på Hjärtebarnsfonden har med anledning till denna artikel fått ett uttalande av ordförande på Svensk Barnkardiologisk förening angående oro för ökad blödnings- och blodproppsrisk vid covid -19 infektion hos hjärtsjuka barn.

Efter ett drygt år med covid-19 pandemi, kan vi konstatera att hjärtsjuka barn drabbats av lindriga symtom av infektionen i sig.

I sällsynta fall kan barn drabbas av en kraftig inflammatorisk reaktion, sk ”multisystem inflammatory syndrome in children” (förkortas som MIS-C), ca 2 – 6 veckor efter en covid-19 infektion.

Vi har inte sett att hjärtebarn skulle ha en ökad risk att drabbas av detta inflammatoriska tillstånd. Vid MIS-C kan man se en påverkan på koagulationssystemet, dvs kroppens förmåga att stilla blödningar och bilda blodproppar.

Vid MIS-C ges idag blodtunnande medicinering i tillägg till intensiv inflammationsdämpande behandling, vilket har givit goda resultat. Sammanfattningsvis har vi inte sett problem med ökad blödnings- eller blodproppsbenägenhet vid primär covid-19 infektion hos barn i Sverige (frågan har ställt till Barnhjärtcentrum i Göteborg, Lund, Stockholm och Umeå samt till barnkoagulation på Karolinska Universitetssjukhuset, Stockholm).

Inte ens de barn som har hjärtfel som är förknippade med en ökad blodproppsrisk, har uppvisat problem med ökad blödnings- eller blodproppsbenägenhet.

Hälsningar med hopp om ljusare tider
från Svensk Barnkardiologisk förening genom ordförande :
Maria Sjöborg Alpman Barnkardiolog Barnhjärtcentrum Stockholm – Uppsala Karolinska Universitetssjukhuset

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter