Spel för stickrädda

Känner du någon som är rädd för sprutsticket? Det finns hopp.

Företaget Dimh har tillsammans med Henrik Hjelmgren, Karolinska Universitetssjukhuset och Astrid Lindgrens Barnsjukhus tagit fram två digitala hjälpmedel som består av en mobilapp och ett AR-spel till den primära målgruppen barn i åldrarna 5-15 år. 

Mobilappen Stickäventyret är till för att hjälpa barn förbereda sig inför ett nålstick och för att bearbeta proceduren efter att det har genomförts. 

AR-spelet är till för att hjälpa barnet under en nålrelaterad procedur genom att distrahera från smärtupplevelsen. Barnet har på sig AR-glasögon, där en av fördelarna är att barnet har kontroll över vad som pågår i behandlingsrummet under nålsticket samtidigt som hen kan spela spelet. Spelet går ut på att sköta om träd som dyker upp i rummet. Barnet får vattna träden, se dem växa sig större och se en ekorre (som även finns i mobilappen) flytta in och hoppa runt bland trädtopparna. Barnet kan även initiera egna vattenkrig med personal och medföljande vuxen, där ingen behöver bli blöt på riktigt.  

Stickäventyret går att ladda ner gratis från App Store och Google Play Store.
AR-spelet finns på Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter