Små saker som har stor betydelse

Min dotter Hedda genomgick sin fjärde öppna hjärtoperation för ett par månader sedan på Lunds universitetssjukhus. Operationen gick bra och vi lämnade sjukhuset efter två veckor med en känsla av lättnad.

På avdelning 67 i Lund träffade jag andra familjer med hjärtebarn som inte var lika lyckligt lottade som vi. Familjer som svävade i ovisshet inför vad som skulle komma. Föräldrar och barn som inte visste när de skulle få komma hem till sitt.

Jag minns särskilt en liten pojke på 5 år som hade ett komplicerat hjärtfel och väntade på att en bakterieinfektion skulle ge vika. Familjen bodde på sjukhuset på obestämd tid, vardag som helg. De tillhör en patientgrupp som kallas för ”långliggare” på sjukhusspråk.

Pojken älskade att spela tv-spel. Det fick tiden att gå och ovissheten att lätta lite grann. Men det fanns ett problem berättade han för mig. ”Det finns bara en kontroll och jag vill så gärna spela tillsammans med pappa”. Hans önskan fick mig att fundera på hur små, ofta förbisedda saker, kan göra en så stor skillnad för dem som ligger på sjukhuset under långa perioder. Och hur lite det ibland behövs för att skapa glädje och lite ”guldkant” på en annars ofta ångestladdad situation.

Därför har vi på Hjärtebarnsfonden bestämt att ge ”det där lilla extra” till hjärtebarnsfamiljer som vistas länge på sjukhuset. Det handlar inte om pengar utan snarare om att uppfylla en dröm eller ett önskemål. Något som som skingrar oron och som gör den grå vardagen på sjukhuset mindre grå.

Och ”ja”, jag köpte en till kontroll till pojken som så gärna ville spela med sin pappa. Hans glädje var många gånger större och många gånger mer värd än slantarna som spelkontrollen kostade.

Som givare till Hjärtebarnsfonden är du också med och bidrar till att göra tillvaron ljusare för hjärtebarnen och deras familjer. Tack vare ditt stöd kan vi på Hjärtebarnsfonden genomföra en rad satsningar till förmån för alla som haft oturen att födas med ett trasigt hjärta. Det är vi oerhört tacksamma för.

Jag hoppas verkligen på ditt fortsatta engagemang för alla hjärtebarn. Det är den bästa julklappen vi kan tänka oss.

Med varma hälsningar,

Linda Sundberg,
ordförande Hjärtebarnsfonden

vol-300x268-5311720-9174096

Hjärtebarnfonden gör nytta med små medel.

Hjärtebarnsfondens volontärer sprider glädje på barnhjärtavdelningen vid Lunds universitetssjukhus. Volontärerna har egen erfarenhet av medfödda hjärtfel, och de stöttar och underlättar vardagen för familjer som vistas på sjukhuset med ett hjärtsjukt barn. Ett mycket uppskattat initiativ från Hjärtebarnsfonden.

qrgg-194x300-9591209-1782592

PS. I vår julbutik på nätet hittar du många trevliga klappar, bland annat bifogat julkort i fler motiv. Välkommen in i shoppen här.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter