Försäkringsexperten svarar

Håkan Carlsson, från Konsumenternas försäkringsbyrå, svarar på frågor från våra medlemmar.

Täcker gravidförsäkring vårt barns ärr?

Det finns två typer av gravidförsäkringar, en som är gratis och en som du betalar för. Den försäkring som du betalar för är betydligt mer omfattande än den som är gratis. I samtliga betalförsäkringar finns möjlighet till ärrersättning. Gällande gratisvarianterna är det endast Folksams gravidförsäkring som ersätter ärr, dock bara ärr som man har fått efter olycksfall och inte vid sjukdom.

”De säger att sonen blev sjuk innan försäkringen tecknades, vilket inte är fallet”

– Förälder

Hur får vi försäkringsbolaget att förstå?

Vi har en försäkring i Folksam via Hjärtebarnsfonden som gäller vår son som är 3,5 år. Han har varit med om så otroligt mycket och vi har anmält hans skador, men har fått oklara besked om hela försäkringen. Vi har anmält det vi kan, men enligt Folksam täcker försäkringen inte mycket. De säger att vår son blev sjuk innan försäkringen tecknades, vilket inte är fallet. Han fick inte någon diagnos innan försäkringen tecknades, förutom hjärtfelet som bekräftades vid födseln. Enligt Folksam härstammar övriga ”diagnoser” från hjärtfelet. Detta är inte sant, vilket vår sons kardiolog har meddelat oss. Hur får vi försäkringsbolaget att förstå? Kan vi kontakta någon som är mer kunnig och kan bidra med professionell hjälp?

Svar: Detta är en vanligt förekommande fråga inom personförsäkringar. För att enklast beskriva hur försäkringar fungerar kan man se till vem som har bevisbördan. I det inledande skedet är det du som försäkringstagare som ska visa för försäkringsbolaget att det som har inträffat är något som täcks av försäkringen. I detta fall ska du alltså kunna visa att de sjukdomar som din son har drabbats av är något som ska ersättas. När man väl har gjort det går bevisbördan över på försäkringsbolaget som för att slippa behöva betala ersättning måste bevisa att det finns undantag i försäkringen som gör att ersättning inte kan betalas ut.

Ett vanligt undantag i personförsäkringar är att de inte ersätter sådant som fanns innan försäkringen tecknades eller sådant som ska anses vara medfött. Eftersom försäkringsbolaget i ditt fall hänvisar till just det, är det också de som ska bevisa att diagnoserna har ett samband med det medfödda hjärtfelet. Jag uppfattar inte av din fråga huruvida du har begärt omprövning av försäkringsbolagets beslut. Har du inte gjort det behöver du göra det för att komma vidare i ärendet. Om du inte är nöjd med beslutet efter omprövning kan du göra en anmälan till Personförsäkringsnämnden. Det är en nämnd som besitter medicinsk expertis och som kostnadsfritt kan pröva just frågan om visandedag och samband mellan olika diagnoser.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter