Försäkringsexperten svarar

Håkan Carlsson, från Konsumenternas försäkringsbyrå, svarar på frågor från våra medlemmar.

Kan vi teckna extraförsäkring inför vår resa utomlands?

Vi har funderat på att resa utomlands. Finns det någon form av extraförsäkring som går att teckna om man lider av funktionsnedsättning? Min dotter har medfött hjärtfel som kommer att kräva upprepade operationer, men är i övrigt aktiv och självgående.

Jag hade bara den graviditetsförsäkringen som var gratis. I och med detta är hon utesluten för omfattande försäkringsskydd. Hon har i dag Folksams medlemsförsäkring via Hjärtebarnsfonden. Jag har en hemförsäkring som är tecknad långt innan hon föddes. Hur gäller hemförsäkringens reseförsäkring då? Är det jag som förälder får stå kostnaden om något händer på resan och ambulanstransport behövs för minderårigt barn med någon form av funktionsnedsättning?

Svar: Blir man sjuk på resa är det inte barn- eller vuxenförsäkringen som kan ersätta vårdkostnaderna. I stället är det reseförsäkringen som eventuellt ska stå för dessa kostnader. Har man en pågående sjukdom bör man vara försiktig då särskilda regler gäller. Därför
rekommenderar vi alltid att man kontaktar sitt försäkringsbolag och ber om att få ett
medicinskt förhandsbesked för att få veta
om reseskyddet gäller.

”Kan vi teckna extraförsäkring inför vår resa?”

– Läsarmejl

Försäkringsbolaget och vår läkare ger olika besked – vad ska vi göra?

Vi är en familj som har försäkring i Folksam via Hjärtebarnsfonden. Frågan gäller specifikt vår son som är 3,5 år. Han har varit med om så otroligt mycket och vi har anmält hans skador till försäkringsbolaget, men fått oklara besked. Vi har anmält det vi kan, men enligt Folksam täcker försäkringen inte mycket alls. De säger att vår son blev sjuk innan försäkringen tecknades, vilket inte är fallet. Förutom hans hjärtfel som bekräftades vid födseln har han inte fått någon diagnos innan försäkringen tecknades. Folksam säger att övriga diagnoser härstammar från hjärtfelet. Vår sons kardiolog har meddelat oss att detta är inte stämmer.

Vår fråga är: Hur får vi försäkringsbolaget att förstå? Finns det någon vi kan kontakta och få hjälp av, någon som är mer kunnig och kan komma med professionell hjälp?

Svar: Det är riktigt att försäkringen inte ersätter sådant som inträffat innan försäkringen tecknades. Det som är avgörande här är ifall man har upptäckt symptom innan försäkringen tecknades och inte om diagnosen fastställdes före tecknandet. Det räcker alltså med att symptomen uppkom före tecknandet för att försäkringsbolaget ska kunna neka ersättning. Nästa fråga blir om det finns ett samband mellan de senare diagnoserna och hjärtfelet. Det är försäkringsbolaget som har bevisbördan för att visa att det finns ett sådant samband. Kan försäkrings-
bolaget inte bevisa att det finns ett sådant samband ska de senare diagnoserna hanteras enskilt och ersättas enligt villkoren. Lyckas ni inte på egen hand komma överens med försäkringsbolaget, kan ni anmäla ärendet till Personförsäkringsnämnden. Nämnden prövar kostnadsfritt ärenden som detta.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter