Enkät visar: Ekonomisk utsatthet

I en redan ansträngd situation förlorar en del hjärtebarnsfamiljer upp till 30.000 kronor i månaden. Hjärtebarnsfonden höjer nu taket för privata bidrag och erbjuder medlemsbarn gratis sommarläger. 


– Vi tror att det här kan svara bra på de behov som finns hos medlemmarna, säger Linda Sundberg, generalsekreterare på Hjärtebarnsfonden. 

Det ekonomiska läget för familjer i Sverige är påtagligt förändrat. Inflation, höga räntor och elkostnader har gjort att många familjer går på knäna. Och värre är det för dem som redan lever i utsatthet. I en enkät som Hjärtebarnsfonden genomfört i sina digitala kanaler uttrycker en absolut majoritet att den ekonomiska situationen förvärrats väsentligt. En del vittnar om inkomstförluster på så mycket som 10.000 till 30.000 kronor i månaden, på grund av många dagar med vård av sjukt barn eller sjukhusvistelser med familj. Många anger att de går miste om mellan 1.000 och 3.000 kronor men några förlorar mycket mer. 

Föräldrar skriver: 

”Det blir att man själv står åt sidan Jag har slutat träna t.ex för jag har helt enkelt inte råd”

”Jag köper inte nya kläder till mig själv även om jag behöver det utan låter barnens behov gå först. Det är det enda jag kan göra.”

”Det blir den billiga maten istället för det nyttiga”

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter