Donationsveckan – Sagas och Signes hjärtan

Under donationsveckan vill Hjärtebarnsfonden uppmärksamma vikten av organdonation och barnen som väntar på att få ett nytt hjärta. 

Detta är berättelsen om tvillingsystrarna Saga och Signe, vars hjärtan bidrar till att rädda livet på andra hjärtebarn.

Saga föddes med pulmonalisstenos och opererades när hon bara var 5 dagar gammal, och operationen gick bra. Bara någon månad efter Sagas lyckade hjärtoperation i Göteborg fick familjen veta att både Saga och tvillingsystern Signe led av en genetisk sjukdom. En sjukdom som det inte finns något botemedel för, inget hopp.

Saga dog 11 månader gammal den 22 december. Signe dog några veckor senare, den 14 januari. Hon hann precis fylla ett år.

”Vi beslutade tidigt att om det var möjligt så ville vi donera deras organ. Men i och med sjukdomen så var det inte mycket som var aktuellt för donation. Utom hjärtat️. Så båda våra älskade flickors hjärtan har vi donerat för att något annat barn, någon annan familj ska få chansen till ett liv tillsammans”, berättar Saga och Signes föräldrar.

Genom att dela Saga och Signes historia, önskar föräldrarna lyfta vikten av organdonation. ”Det är så viktigt, men det är inte det första man tänker på när man får veta att man ska, eller precis har förlorat sitt barn. Men det behövs! Ni kan verkligen göra skillnad där.”

image1-3-225x300-1424490

Hjärtebarnsfonden hoppas vi att fler vill ta ställning till organdonation och anmäler sig till donationsregistret. Fortfarande väntar många hjärtebarn på att få ett nytt hjärta. 

Läs mer om organdonation på Socialstyrelsens hemsida här. 

Anmäl dig till Socialstyrelsens donationsregister här.

 

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter