Gucharen Christer var orolig för att hans hjärtfel skulle gå i arv till sin son

Christer föddes med ett medfött hjärtfel. Idag är han 48 år och pappa. Under fars dag delar han med sig av sina tankar om hur det är att vara vuxen med medfött hjärtfel och pappa samtidigt.

Christer har gått igenom fem stora hjärtoperationer, fyra ganska stora och 20-25 operativa ingrepp under sin livstid. Trots alla ingrepp mår han idag ganska bra och jobbar heltid som konstruktör. Dessutom spelar han padel två gånger i veckan och känner inte att hjärtfelet hindrar honom speciellt mycket i vardagen. 

För Christer var det inget självklart val att få barn. Han kände oro för att hans hjärtfel skulle gå i arv och att hans barn skulle behöva gå igenom samma sak som han själv gått igenom. 

Men plötsligt hände det i alla fall och Christer och hans sambo väntade barn. Med beskedet följde också rädslan om att barnet skulle födas med hjärtfel trots att de läkare Christer pratat med sagt att hans hjärtfel inte är ärftligt. Christers son föddes en dag i september och var fullt frisk. 

Senare separerade Christer från sin sons mamma och i samma veva började han renovera sitt hus. Mitt i renoveringen var det dags för hans femte stora hjärtoperation. “Min son var 4 år och plötsligt var allt mycket jobbigare än vad det hade varit de första gångerna”, säger Christer som tänkte mycket på vad som skulle hända med hans son om något gick fel under operationen. Operationen och renoveringen blev för mycket för Christer och han gick in i väggen. Men operationen gick som tur var bra och Christer fick tillbaka sin energi och ork. 

När Christers son fyllde 8 år flyttade han in på heltid till Christer, vilket har fått tankarna på vad som skulle hända med hans son om något hände Christer att komma tillbaka.

“Jag har tyckt det varit viktigt att berätta för min son vad som händer, vad jag ska gå igenom och hur jag mår så att han vet om det och inte bildar en massa onödiga tankar som inte stämmer. Jag har kanske behållit många av de stora riskerna inför operationerna för mig själv. Det finns ändå saker som han kanske inte behöver veta”, resonerar Christer som på senare tid har fått lite sämre ork, hjärtsvikt och har gått på fler kontroller. Snart väntar ytterligare en operation. 

Min son är också väldigt stöttande och undrar mycket och frågar ganska mycket hur allt är och jag förklarar så bra jag kan så att han kan vara lugn”, säger Christer.

Christers son fyllde precis 17 år. “Jag är överlycklig att se honom på träningar och matcher när han springer och tar ut sig som jag aldrig ens varit nära att kunna göra. Han tränar innebandy 3-4 gånger i veckan och är på gymmet 4-6 gånger”, säger Christer.

Framtiden ser ganska ljus ut, tycker Christer och han mår oftast väldigt bra mellan operationerna och känner att han egentligen har ett fantastiskt liv även om han är hjärtsjuk.  “Jag vet inte hur det är att vara frisk, slippa läkarbesök mm”, säger han. “Jag tror inte att man ska tänka på hjärtat så mycket när man mår bra för då kan oron komma, utan man måste lova sig själv att få må bra när man gör det och ta problemen först när de kommer”, avslutar han.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter