Barnhjärtsjukvården och GUCH-sjukvården framåt

Hjärtebarnsfondens generalsekreterare Peter Nordqvist uttalar sig om framtiden och året vi har framför oss. ”Jag tycker att det händer mycket inom barnhjärtsjukvården, men ännu mer inom GUCH än inom barn-sidan och det behöver vi ta vara på, vi behöver framförallt inom GUCH fundera hur det ser ut runt om i Sverige”, påpekar Peter. ”I Umeå exempelvis har vi Bengt som tar hand om allt mellan himmel och jord hos behövande – framförallt gravida guchare. I Stockholm, Göteborg, Lund ser det självfallet annorlunda ut, men Sverige är stort”, säger Peter.

73bb7b11-1843-4151-a773-92b2cb30367e-225x300-4737499

Peter upplyser om att vi har haft ett antal tyngre akademiska företrädare inom professionen historiskt sett. Några av dessa företrädare har varit Nils Rune Lundström, professor i Lund, Bengt Eriksson, professor i Göteborg, Erkki Peesonen, professor i Lund, Janne Sunnegård, professor i Göteborg och Håkan Berggren, professor i Göteborg. Vad gäller GUCH-professionen är professor Mikael Dellborg företrädare.

.
Men Peter menar att vi behöver ”nya tunga” experter både till Göteborg och Lund, både inom barn och GUCH enheterna. Enligt Peter är det av betydelse för framtida forskning att det finns kunniga företrädare inom professionen. Det är viktigt att det finns företrädare både hos kardiologer och barnhjärtkirurger samt hos sjuksköterskor. Han menar att vi i framtiden behöver personer inom professionen som är intresserade av GUCH-populationen, framförallt gravida guchare och blivande pappor. Företrädare inom professionen behövs inte enbart i Göteborg och Lund, menar Peter, utan han hoppas att man i framtiden även ska ha en fot inne i Stockholm.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter