Walk4Life var en upplevelse för livet

De har gått 120 kilometer för livet och skapat gemenskap, kommit i form, upplevt spanska landsbygden – och samlat in över 1,5 miljoner till Hjärtebarnsfonden.

– Det var en upplevelse för livet, säger Magdalena Flodin som deltog i Walk4Life.

Magdalena Flodin, deltagare i välgörenhetseventet Walk4Life kom nyligen hem från den 120 kilometer långa vandringen till Santiago de Compostela.

– Jag har aldrig skrattat så mycket i hela mitt liv. Vi skrattade en vecka i sträck, säger hon.

Magdalena, som är anestesisjuksköterska, gjorde vandringen tillsammans med 19 andra från Walk4Lifes Team Lund – varav 13 är medarbetare från olika barnavdelningar på sjukhuset.

– När den här idén dök upp tänkte jag att jag kan ta jobbet ytterligare ett steg och göra något ideellt för hjärtebarnen och deras familjer, säger hon.

Vandringsväninnan och undersköterskan Anna Kristensson nickar och instämmer:

– Jag har jobbat med detta i drygt tio år så jag har sett och följt många hjärtebarn. De är väldigt länge på sjukhus, så det där lilla extra de kan få som Hjärtebarnsfonden bidrar med betyder otroligt mycket för barnet och hela familjen. Hjärtebarnsfondens volontärer bakar med barnen, spelar spel, ordnar pizzakvällar. Familjerna får ett vanligt fredagsmys även om de är på sjukhus. Därför engagerar jag mig. Det blev en bonus för mig också: jag har fått upp mitt flås!

Deltagarna i Team Lund har träffats varje söndag sedan februari och vandrat en till tre mil per vecka tillsammans. Det har också skapat en stark samhörighet mellan dem.

– Vi har kommit väldigt nära varandra, och nu delar vi ju starka minnen från resan också, säger Magdalena.

I oktober förra året startade Walk4Life för första gången till förmån för hjärtebarnen via Hjärtebarnsfonden. Det är fyra team, från Linköping, Lund, Växjö och Stenungsund, som totalt har samlat in över 1,5 miljoner kronor. Enbart Lund stod för 524 000 kronor.

– Det är otroligt mycket pengar – men det känns inte som att vi har kämpat. Vi har till exempel sänt live på Facebook när vi har varit ute och vandrat. Vår glädje har smittat av sig, tror jag, för vi har många följare, berättar Anna och fortsätter:

– Vi hade guld-, silver- och bronssponsorer. En sponsor hade redan sprängt sitt företags välgörenhetsbudget och betalade i stället privat! En fest han höll drog in 37 000 kronor. Tänk, så generösa människor det finns, som tänker med hjärtat.

Magdalena, som är ledare på Friskis & Svettis, drog in mer än hon hade förväntat sig:

– Jag frågade Friskis om jag kunde låna en gympasal och bjuda in kompisar. Friskis Lund ville göra ett större event av idén och de erbjöd olika gratispass på Friskishuset, plus att ett stort gäng gick en stadsvandring i Lund. De som hängde på fick själva bestämma om de ville swisha valfri summa. Det gav 14 000 kronor.

Vissa saker tar deltagarna med sig till nästa års Walk4Life, dit Magdalena redan anmält sig.

– Vi pärlade armband med texten Hjärtevän, och det började vi med lite sent. För vi kunde sålt mycket mer, för det säljs massor via sociala medier. Jag har själv sålt armband för 8 000 kronor, bara genom att jag lagt ut en blänkare på Facebook, säger Magdalena.

Idén om att starta välgörenhetseventet Walk4Life kom från Billy Ydefjäll, insamlingschef på Hjärtebarnsfonden:

– Av de 2 000 barn som föds med hjärtfel varje år är det 500 som måste opereras. För vår del är det viktigt att stötta familjerna både på sjukhuset och i det som väntar dem när kommer hem till vardagen. På till exempel våra läger skapar vi en yta där barnen kan träffas, lära känna andra och se att de inte är ensamma i sin situation. Pengarna går också till att bilda opinion, aktiviteter för hjärtebarnen och forskning.

Billy vandrade tillsammans med de totalt cirka 90 deltagarna.

– Det var häftigt, en fantastisk upplevelse. Vi gick dagsetapper med dagsryggsäckar och bodde på hotell om nätterna. Det är så enkelt – alla kan delta i Walk4Life. Vi hade till exempel en deltagare som gick halva sträckorna och åkte rullstol resten. Man kan också ta taxi om det behövs vissa dagar. Här kan alla vara med, oavsett förutsättningarna, säger han.

Fakta:

Här kan du anmäla dig

2023 års vandring för Hjärtebarnsfonden sker den 23 september. På Walk4life.se finns intresseanmälan.

Text: Petra Olander

Foto: Andreas Hillergren

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter