Lovelias symptom visade sig vara ett medfött hjärtfel

Lovelia såg ut att vara ett fullt friskt barn när hon föddes, bebislyckan var total för mamma Zandra. Men bara några dagar senare byttes bebislyckan till en mardröm när Lovelia började uppvisa märkliga symptom.

Lovelia såg ut att vara ett fullt friskt barn när hon föddes, bebislyckan var total för mamma Zandra. Men bara några dagar senare byttes bebislyckan till en mardröm när Lovelia började uppvisa märkliga symptom.

screenshot_20211208_175240-787x1024-3768916
Lovelias hjärtfel upptäcktes inte under graviditeten utan först när hon var två månader gammal.

Zandra lade redan tidigit efter förlossningen märke till att det var något som inte stod rätt till med Lovelia när Zandra skulle amma henne. Det var som att Lovelia behövde kräkas under amningen, något som Zandra inte hade upplevt med sina fyra andra barn. Efter att ha pratat med sin sambo bestämde de sig för att ringa till BB. Där får Zandra höra att det är vanligt att spädbarn på grund av att de svalt fostervatten får kräkreflexer vid amning.

screenshot_20211208_174629_com-android-gallery3d-1-832x1024-6187105
Zandra och hennes sambo kände allt mer oro för Lovelia vars symptom blev allt värre.

Men Zandra kan inte slappna av, trots det lugnande beskedet. Dagar och veckor går och Zandra och hennes sambo känner alltmer oro för Lovelia som bara verkar bli sämre. Tillslut får hon andningsuppehåll. ”Jag kände verkligen att något var allvarligt fel”, säger Zandra.

Återigen åkte familjen in på kontoroll men allt såg fortsatt bra ut och de blev hemskickade igen.

Dagen efter körde Zandra bil med treåriga sonen Melwin och Lovelia, då knappt 8 veckor gammal, i baksätet. Plötsligt började Lovelia få uppstötningar och Zandra såg i backspegeln att hon började bli blå runt munnen och hängde med huvudet. Oroad stannade Zandra vid vägkanten och lyfte ut Lovelia som var helt slapp. I panik började Zandra massera Lovelia som inte gav något livstecken ifrån sig. ”Hon hängde slapp över min arm men rörde sig inte, jag fick panik”, säger Zandra.

screenshot_20211208_174851_com-android-gallery3d-1-842x1024-8141384
Lovelia opererades på barnhjärtcentrum i Göteborg.

En bilist som såg vad som pågick ringde ambulans. Väl på sjukhuset fick Lovelia genomgå flera undersökningar och slutligen kom beskedet: Lovelia visade sig ha ett medfött hjärtfel och måste åka till Göteborg för operation. Allt svartnade för Zandra som chockat tänkte att hon hela tiden känt på sig att något var fel. Hon hade dock aldrig kunnat föreställa sig att det var ett medfött hjärtfel som orsakat Lovelias symptom, och att ingen hade upptäckt hjärtfelet tidigare. Lovelias hjärtfel visade sig vara ett ovanligt hjärtfel som heter Hemituncus.

Idag mår Lovelia under omständigheterna bra, hennes hjärta kunde lagas tack vare skickliga kirurger på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. ”Jag är så tacksam för att Lovelias hjärtfel kunde åtgärdas och att hon mår bra idag, att hon tillslut fick rätt hjälp efter flera veckor av ovisshet och oklara symptom”, säger Zandra.

Läs fler nyheter här.

Läs om Sixtens hjärtfel här.

Elin föddes med ett halvt hjärta.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter