Många barn och ungdomar med hjärtfel behöver tidvis genomgå perioder med smärta efter en hjärtoperation. Då är bra smärtlindring extra viktigt. 15-åriga Hedda Sundberg som just nu ligger inne på sjukhus efter sin fjärde hjärtoperation kan med hjälp av en smärtpump på egen hand reglera sin smärta.
– Det har varit bra att jag själv har kunnat kontrollera min smärtlindring. Jag har inte behövt och ringa efter personalen hela tiden. När jag har känt att nu gör det jätteont, då har jag tryckt på knappen och så har jag känt hur medicinen börjat rinna in i handen, det liksom sticker till lite. I början tänkte jag; tänk om jag trycker för mycket. Men jag blev lugnad för själva smärtpumpen är inställd så man inte kan få för mycket medicin, förklarar Hedda.
– All personal är så snälla och vill verkligen hjälpa mig på bästa sätt, jag känner mig trygg, säger Hedda.
Under de senaste decennierna har kunskapen om smärta hos barn vuxit markant. En undermålig postoperativ smärtbehandling ökar risken för att utveckla långvariga smärttillstånd. Det är därför viktigt att behandla smärta på ett korrekt sätt, både vid akuta smärttillstånd och i samband med att smärtsamma procedurer utförs, skriver överläkare Stefan Lundeberg i sin avhandling Smärta, akut och procedurrelaterad – barn och ungdomar.
Barn i alla åldrar kan uppleva smärta efter en operation. Redan ett litet barn kan berätta hur svår smärtan är. Riktigt små barns smärta bedöms genom att observera barnets beteende, där ett barn som har ont kan vara såväl ovanligt tyst som irriterat och oroligt. Valet av smärtlindringsmetod beror på vilken typ av operation barnet genomgått.
Grunden för en god smärtlindring efter operation är en förebyggande, regelbunden och rätt doserad smärtstillande medicinering. Smärtstillande medel kan ges redan före narkosen och bör oftast fortsätta användas efter operationen i hemmet, enligt givna anvisningar.
På Karolinska universitetssjukhuset arbetar Akuta Smärtbehandlingsenheten för barn och ungdomar med akut smärta och är rådgivare för personal på barnsjukhuset om smärtbehandling. Inom enheten arbetar specialistläkare och specialistsjuksköterskor i smärta.
Akuta smärtenhetens viktigaste funktion är att följa upp smärtbehandling på vårdavdelningarna. Barn som genomgått en operation behandlas för sin kirurgiska smärta med olika analgetikainfusioner. Kontinuerlig smärtbehandling med lokalbedövningsmedel följs upp av smärtbehandlingsenheten avseende smärta och behandlingseffekt. Detta sker i samband med dagliga ronder på vårdavdelningarna.
(Källa: Helsingfors universitetssjukhus och Karolinska universitetssjukhuset)