Medfödda hjärtfel och graviditet

Ett medfött hjärtfel hos en förälder kan ha betydelse i samband med graviditet och förlossning. 

Ett medfött hjärtfel hos en förälder kan ha betydelse i samband med graviditet och förlossning. 

Blivande föräldrar ställer sig ofta frågor som rör:

  • Kan barnet ärva mitt hjärtfel?
  • Kan fostret och senare barnet påverkas av att jag har ett hjärtfel?
  • Kan jag fortsätta ta mina mediciner under en eventuell graviditet?
  • Är det farligt för mig att genomgå en graviditet och en förlossning?

Du som läser detta vet säkert att ”medfött hjärtfel” är ett brett begrepp som täcker allt från ganska lindriga till mycket allvarliga hjärtfel och att symtom, ork, behandling och framtidsutsikter varierar väldigt mycket. Under de senaste årtiondena har utvecklingen och vår kunskap om medfödda hjärtfel på lång sikt ökat mycket och det som var sanning för bara 10 år sedan kan i många fall vara förlegat idag.

En graviditet innebär en stor omställning av kvinnans cirkulation genom att hjärtat behöver pumpa mer, blodkärlen ute i kroppen vidgas och att risken för blodproppar ökar. För vissa hjärtfel kan de faktorerna ha stor betydelse antingen för kvinnan eller för fostrets hälsa under graviditeten och för barnets hälsa efter födelsen. I vissa situationer är det viktigt att till exempel medicinering justeras och/eller att kontroller under graviditeten eller att förlossningen och dagarna därefter planeras särskilt noga. 

Många kvinnor med medfödda hjärtfel kan dock gå igenom en graviditet utan särskild hänsyn till hjärtfelet. 

Det allra viktigaste rådet blir därför att Du behöver vända Dig till Din hjärtläkare och diskutera frågan om graviditet så att Du kan få aktuella och individuella råd.

Katarina Hanséus, Barnkardiolog, sektionschef och överläkare vid Barnhjärtcentrum i Lund.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter