Forskning: Halverad dödlighet

Medfödda hjärtfel är mycket vanligt bland personer som har Downs syndrom: nästan hälften av dem som föds med syndromet har något medfött hjärtfel. Det vanligaste är så kallad atrioventrikulär septumdefekt, som enkelt utryckt innebär att det finns ett hål mellan hjärtats förmak och kamrar.

– Under 1970- och 1980-talet opererades ofta inte hjärtpatienter med Downs syndrom, något som sannolikt hade flera orsaker. Dessa barn bedömdes ha en generellt dålig prognos, operationstekniker var under utveckling och dessutom var hjärtlungmaskinen inte anpassad för nyfödda, säger Zacharias Mandalenakis, forskningsledare bakom studien på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och överläkare i kardiologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Downs syndrom med hjärtfel vanligt

Efter 1990 har dödligheten för barn födda med Downs syndrom och hjärtfel mer än halverats. Det visar en studie från Göteborgs universitet. Ändå är dödligheten i gruppen fortfarande 85 procent högre, jämfört med andra som har medfödda hjärtfel men som inte fötts med Downs syndrom.

(Personen på bilden var inte med i studien. Foto: Mostphotos)

Läs mer om forskningsstudien via länken nedan.

Forskning från Göteborgs universitet

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter