Försäkringsexperten svarar

Håkan Carlsson är jurist på Konsumenternas och expert på barnförsäkringar. Konsumenternas är ett samarbete mellan Konsumenternas Bank- och finansbyrå och Konsumenternas Försäkringsbyrå som ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom bank, försäkring, sparande och pension. Här hjälper han oss med svar på några frågor.

Gäller gravidförsäkringen vid hjärtfel?

Jag är gravid i vecka 25 och vid senaste ultraljudet upptäcktes att barnet har ett hjärtfel. Gäller min graviditetsförsäkring hos Folksam? Finns det någon gräns för
när jag måste ha tecknat den? 

Svar: Gravidförsäkringen har olika tidpunkt för när den börjar gälla avseende föräldern och barnet. För barnet gäller den från graviditetsvecka 23, förutsatt att försäkringen är betald då. Enligt försäkringsvillkoren finns möjlighet till diagnos-
ersättning för vissa allvarliga hjärtfel som kräver operation före sex månaders ålder. Viktigt att framhålla är dock att försäkringen gör undantag för sjukdom om det enligt medicinsk erfarenhet är sannolikt att åkomman eller anlag till åkomman har funnits före födelsen.

Ger försäkringen ersättning vid ADHD?

Vår dotter har även fått diagnosen ADHD. Hon är åtta år i dag. Täcks även detta av vår försäkring? Vi har Folksams barnförsäkring via Hjärtebarnsfonden.

Svar: Folksams barnförsäkring ger ersättning vid ADHD. Ersättning ges under förutsättning att diagnosen medför en medicinsk invaliditet på upp till 10 procent. Försäkringen gäller dock aldrig för en diagnos eller sjukdom som har visat sig innan du tecknade försäkringen.

Skadade handleden – gäller försäkringen?

Vår dotter spelar handboll och har nu skadat sin handled allvarligt. Gäller vår barnförsäkring eftersom hon har sitt hjärtfel?

Svar: När man anmäler en skada till sitt försäkringsbolag gör bolaget alltid en kontroll för att se om den uppkomna skadan har något samband med tidigare skador eller sjukdomar, alltså att den nya skadan är en följd av redan befintliga besvär. I detta fall bör det inte finnas någon sådan koppling, vilket gör att försäkringen bör ersätta skadan.

Täcker försäkringen min 15-årings ärr?

Täcker försäkringen mitt barns ärr? Mitt barn är 15 år, är opererad tre gånger och har ärr både vid bröstbenet och vid ryggen.

Svar: Barnförsäkringar brukar ersätta ärr som har uppstått efter en olycksfallsskada eller sjukdom som behandlats av
legitimerad läkare eller legitimerad sjuksköterska. Ersättningen kan tidigast betalas ut efter avslutad behandling förutsatt att ärret bedöms vara kvarstående för framtiden.

Läs mer på:
www.konsumenternas.se

Har du frågor till försäkringsexperten?

Har du frågor till försäkringsexperten?

Mejla din fråga genom att klicka på länken eller skicka till info@hjartebarnsfonden.se

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dom är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter