Vilka mediciner får man äta?

För tre år sedan var jag mycket sjuk i psykisk ohälsa. Jag hade flera panikångestattacker om dagen och ett allmänt dåligt mående.

Jag var helt slut på all energi och var sjukskriven på grund av utmattning, inte så mycket med anledning av att jobbet jag hade utan egentligen bara för att jag mådde så fruktansvärt dåligt i själen. Det tog väldigt många turer innan vården kunde övertyga mig om att jag behövde äta antidepressiv medicin för att höja mitt mående något. Och i en känsla av total desperation gick jag med på det. Jag sa dock till min psykolog och vårdcentral att jag kände att jag behövde kolla med min hjärtläkare innan jag gick över på någon medicin. Jag hörde av mig till honom och han letade lite obrytt efter något som kunde funka med mitt komplexa hjärtfel. Han landade i något efter några minuter men eftersom han och jag aldrig riktigt förstått varandra (och faktiskt inte kom överens) kände jag att jag ville ha en second opinion. Jag kontaktade min fantastiska psykolog som tog kontakt med Sahlgrenska (jag själv bor i en helt annan del av landet). Sahlgrenska hade aldrig fått frågan (vilket jag tyckte var sjukt i sig), så de satte ihop ett litet team som skulle undersöka vilka typer av antidepressiva som faktiskt går att tugga i sig när man har hjärtfel.

”De stoppade mig från att ta medicinen jag precis fått utskriven.”

– Anonym berättare

De stoppade mig därefter från att ta medicinen som jag precis fått utskriven av min läkare och förklarade varför jag inte bör ta den med mitt hjärtfel. Därefter skrev de ut en helt annan medicin till mig. Jag fick också gå på regelbunden EKG-undersökning för att säkerställa att qt-intervallet inte förändrades. Hela jag kändes som ett experiment och jag var väldigt förvånad över att vården inte hade undersökt detta tidigare. Totalt tog det en månad från att jag gav upp och gick med på att pröva medicinen till att jag faktiskt kunde börja med den, och just då mådde jag förfärligt dåligt helt utan någon energi att genomgå en sådan process. Jag är i alla fall för evigt tacksam för att Sahlgrenska tog tag i detta vid denna tid. Idag mår jag så himla bra och lever mitt liv utan ångest och utan psykisk ohälsa. Mitt hjärta verkar heller inte vara påverkat av medicinen 🤍

Hoppas det kan hjälpa någon annan som mår skit i huvudet och har hjärtfel!

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter