Vår starka Alva

Allt började på lucia 2022, vi skulle på rutinultraljud. Vi var spända och tyckte äntligen det skulle bli kul att få veta om det var en pojke eller flicka i magen.

Väl inne i rummet så börjar ultraljudet, vi får se alla olika kroppsdelar och sköterskan förklarar vad vi ser och när hon väl kommer till hjärtat så blir hon tyst efter en stund. Jag får direkt en klump i magen och frågar om allt ser bra ut. Hon säger det är ingen fara jag måste bara koncentrera mig. Men efter en stund så säger hon att hon måste be en läkare titta på hjärtat då hon ser något avvikande.

Efter läkaren har tittat säger dom att det är något avvikande med hjärtat och vi måste träffa en hjärtspecialist. En vecka senare får vi träffa en hjärtspecialist och då kan dom konstatera att bebisen har ett hjärtfel som kallas fallots tetrad. Och att det kräver operation när bebisen är mellan 4-6 månader gammal. Dom erbjuder att få göra fostervattenprov då detta hjärtfel kan kopplas till vissa kromosomavvikelser. Det tog ca 2 veckor innan vi fick alla provsvar. Och det kändes som en evighet. Men allt såg bra ut, vilket kändes skönt. Efter det fick vi gå på täta kontroller på fostermedicinska. Veckorna gick och allt såg stabilt ut. Sen den 17 Maj föds våran dotter Alva och mår bra trots sitt hjärtfel. Vi får gå på täta kontroller hos kardiologen.

Månaderna går och när Alva är ca 5 månader ringer dom från Göteborg och vi får ett operationsdatum. Vi åker ner till Göteborg och vi skrivs in. Sen kommer operationsdagen och vi lämnar ifrån oss Alva. Det kommer jag aldrig glömma. Man var så rädd och ville bara att operationen skulle vara klar så vi fick träffa henne igen. Efter många långa timmar ringer äntligen kirurgen och säger att allt gått bra och att vi snart ska få träffa Alva! Vilken lättnad det var.. Vi kommer till BIVA och få se henne ligga med massa slangar och sladdar. Det var väldigt jobbigt att se henne så men tacksam att allt hade gått bra. Dagen efter upptäckte man att Alva fått arytmier och hon fick genast medicin för att hjälpa mot det. Men den medicinen gjorde även att hon fick leversvikt. Så den medicinen tog dom bort direkt och sakta men säkert så blev Alva bättre och efter en vecka på BIVA fick vi komma till barnhjärtcentrum. Allt fortsatte se bra ut och efter ännu en vecka fick vi åka hem. Nu är Alva 8 månader och mår toppen! Våran starka tjej!

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter