Vår fina Ludwig

2016 blev jag gravid första gången, den glädjen är liksom så obeskrivlig! Man gick förväntansfull och spänd och bara väntade på att få se sin bebis.

När det äntligen var dags för rutin ultraljudet så hade läkaren svårt att se alla delar av hjärtat och vi blev inbokade på ett nytt ultraljud. Det var ingenting som vi upplevde konstigt och läkaren sa inget mer om det heller. Ett par veckor senare var det dags igen och då kom smällen. Läkaren tittade en lång stund innan hon sedan hämtade en kollega, utan att säga någonting. Då förstod vi att något inte stämde.

Tillsammans kollade två läkare innan den ena lämnade rummet. Då fick vi veta att våran son hade hjärtfel, vilken typ av hjärtfel kunde hon inte svara på utan vi skulle bli remitterade till en specialist i Uppsala. Våran värld rasade, det som skulle vara den bästa tiden i livet blev i stället en mardröm. Vi grät, vi var arga och vi var så rädda. Drygt en vecka efter beskedet fick vi träffa specialisten i Uppsala. Han tittade noga, förklarade varje steg han gjorde och när ultraljudet var färdigt så förklarade han väldigt noga vad han såg, hur chanserna för överlevnad såg ut och vilken typ av operation som krävdes. Det var lugnande besked och vi kunde börja njuta av graviditeten igen. Månaderna gick och vid ett ultraljud fick vi veta att det var något flöde som inte var bra, vi blev akut skickade ner till Göteborg och där fick vi stanna tills våran son föddes.

”Nu är han som vilken bebis som helst”

– läkaren

Den 3 augusti 2017 föddes vår son efter tre veckor i Göteborg. Världens finaste kille! Att se sitt barn uppkopplat till en massa maskiner, full i sladdar var jobbigt första dagen, sen blev det vår vardag! När Ludwig var fem dagar gammal var det dags för hans operation. En otroligt jobbig och extremt lång dag. Vi lämnade Ludwig på förmiddagen och sent på kvällen fick vi samtalet. Allt hade gått bra och vi kunde snart få komma och träffa honom igen. Där efter så fick vi stanna i Göteborg i fyra veckor innan vi äntligen skulle få åka hem med våran son. Han friskförklarades och läkaren i Göteborg sa ”nu är han som vilken bebis som helst”. Tyvärr var så inte fallet. Väl hemma fick vi gå på ultraljud varannan månad. När Ludwig var drygt ett halvt år upptäckte hans läkare att allt inte såg helt bra ut. Vi fick komma till Göteborg igen och de provade en kateterisering, tyvärr funkade inte denna. Men eftersom Ludwig ändå mådde så pass bra och alla hans värden såg bra ut så gjordes inget mer just då. Vi fortsatte med ultraljud varannan månad fram tills Ludwig var strax över 3 år och vi började märka att han var tröttare, han orkade inte riktigt lika mycket i lekar och så vidare. Då fick vi komma till Göteborg återigen för att kolla läget och prata med en kirurg och läkare. Sen kom brevet, Ludwig behövde opereras igen. När han var 3,5 år så gjordes en ny öppen hjärtoperation, en operation som skulle komma att ta nästan 18 timmar. Den absolut värsta dagen i våra liv, att gå helt ovetandes så länge. Men sen kom samtalet igen, operationen hade gått bra och vi skulle snart få träffa Ludwig igen.

Ludwig föddes med flera hjärtfel. Bland annat TGA och DORV. Idag är han världens gladaste 6-åring, han hjärtfel märker vi inte av även om vi går med vetskapen att han kommer behöva minst en operation till, när det sker är det dock ingen som vet. Men vi är så otroligt tacksamma över det fantastiska vård vi har och att personerna som jobbar med detta är dom bästa på sitt jobb! 

/Ida

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter