Arvid kom med ovisshet

Båda våra barn har kommit till med hjälp av IVF-behandling. Vi var gravida med barn nummer 2 och natten till den 26 april vaknade jag av att vattnet gick. Inga värkar kom så den 28:e beslutades det om att sätta igång mig. Flera misstag gjordes av vården under kvällen/natten vilket ledde till att de missade hur sjuk vår son blev.

Det var först när de upptäckte att jag börjat blöda som det blev bråttom. Måndagen den 29 april klockan 06.24 föddes vår son, med urakut kejsarsnitt. Han är så livlös med Apgar på 1-1-3 och det krävs full HLR för att få liv i honom. Han har drabbats av medelsvår asfyxi (syrebrist) och har fått en HIE grad 2. Beslut fattas om att han ska flygas till Örebro för att kylbehandlas. Jag väcks av personalen och får träffa honom en kort stund innan han flygs iväg. Jag rullas in på en kvinnoavdelning där jag blir kvar och hör helikoptern lyfta. 

”Ovissheten om framtiden slog undan benen på oss totalt”

– Mamma Rebecca

Trots att det gått fem år kan jag fortfarande inte höra helikopterljud utan att få ångest. Vår son, Arvid, genomgår sedan kylbehandling under 3,5 dygn och tiden är oviss då han har mycket epileptiska anfall under den här tiden. Han blev dock stabil till slut och började därefter piggna på sig allt mer. 11 dagar efter att han föddes får vi besked (efter genomförd MR) om att han fått en hjärnskada till följd av syrebristen. Ovissheten om framtiden slog undan benen på oss totalt, ingen kunde heller ge några svar. Trots detta besked kunde vi inte tappa taget för av någon konstig anledning blev vår son bara sämre och sämre igen. 12 dagar efter födseln håller vi på att förlora honom igen, än en gång på grund av vårdmissar. Det är först när helikopterteamet kommer och ställer frågor till oss föräldrar och därefter kräver ett ultraljud av hjärtat som rätt diagnos ställs – aorta coarction. 

Han flygs då omedelbart till Göteborg där han åter igen lurar döden med bara någon liten marginal. Vi var inneliggande en månad efter han föddes och första 2 åren innebar enormt mycket läkarbesök och träning för att ge honom de bästa förutsättningarna som möjligt. 2 år på dagen efter hans hjärtoperation tog han sina första stapplande steg. Idag har han främst svårigheter med motorik och balans men kan gå och pratar konstant, även börjat lära sig läsa lite. Hans hjärta följs upp kontinuerligt men är stabilt. Idag (måndag 29 april) fyller han 5 år och är den gladaste och busigaste killen som finns, charmar alla han möter! Vi, hans föräldrar och storebror, är hans ständiga hejarklack. Vi är så otroligt stolta över allt han kan och allt han tar sig för!

/Rebecca Kny

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter