Eltons tre operationer

Min graviditet rullade på fint, ultraljud och allt annat såg bra ut och vi skulle få en liten son i november. Även när vår son Elton föddes såg allting bra ut, ingen kunde nånsin tro att något inte stod rätt till.

Vi får njuta tillsammans och vara lyckliga för att vi precis har fått vårt första barn och han mår bra. Dagen efter Elton föddes var det dags för att mäta Eltons syresättning vilket avvek, undersköterskor och sjuksköterskor blev fundersamma då de trodde att det var deras poxmätare som krånglade, för Elton mådde ju egentligen bra. När de har försökt att mäta syresättningen med 3 olika poxmätare och det fortfarande visar samma siffra blir vi fort skickade till Neo och här har Elton en saturation på 70. Här går allting så fort, jag hinner knappt blinka innan Elton ligger uppkopplad med massa olika slangar och prover tas. Vi är så chockade, allt går så fort. Hjärtläkaren kommer in och gör ett ultraljud, strax därefter får vi det värsta beskedet en förälder kan få.

Att vårt barn har ett mycket allvarligt hjärtfel. Elton föddes med HLHS. Vi förstod ingenting, såhär skulle det ju inte bli. Mycket av denna dagen är en dimma för mig men jag minns att jag sa till en sköterska samtidigt som vi väntade på flyget till Göteborg ”han kommer väl att överleva?” vilket hon då svarade tyst ”jag kan tyvärr inte svara på det” och kramade om mig. När Elton var 10 dagar gammal gjorde han sin första operation av 3 till ett enkammarhjärta. Operationen och återhämtningen gick bra, 6 veckor senare fick vi åka hem. Vi blev då istället inskrivna på hemsjukvården i Karlstad då Elton hade svårt för att gå upp i vikt i början och kräktes en hel del. Men vi fick bara vara hemma i drygt 4 veckor innan det var dags igen. När vi vaknade på morgonen och skulle kontrollera Eltons syresättning fattade vi direkt att det var akut. Elton hade 60 i syresättning. Vi åkte till Karlstad och blev därmed skickade direkt till Göteborg med ambulans. Väl nere i Göteborg gjordes ultraljud, röntgen, de togs massa prover men ingenting visade vad som inte stod rätt till. 2 veckor senare gör de en hjärtkateterisering och beslutar där med att han är redo för andra operationen. En vecka senare när Elton var 2 månader och 3 veckor gjorde han sin andra öppna hjärtoperation som vanligtvis görs när de är runt halvåret. Även denna operationen gick bra och Elton återhämtade sig supersnabbt. 6 dagar efter operationen fick vi åka hem igen. Idag är Elton 8 månader gammal och mår som vilken 8 månaders som helst, visst han blir lätt sliten när han håller igång men vi har fått höra många gånger om man tittar på Elton utan att veta om att han har ett sånt allvarligt hjärtfel så hade man trott att han är frisk.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter