Det kändes fel på något sätt

Linnéa på vitt underlag i vit sommarklänning

Att bli förälder är en emotionell bergochdalbana som redan börjar under graviditeten. Så var det även för oss, vi väntade vårt första barn. Vi hade redan tänkt ut två namn,

Efter ungefär halva graviditeten märker läkarna att bebisen inte växer som hon ska. Hon är lite för liten men blodflödet och näringstillförseln verkar se bra ut. Det påbörjas täta kontroller men inga avvikelser vad de kan se. Ett tag kändes det väldigt hemma att alltid vara på kvinnokliniken och man lärde sig till och med namnen på de som brukade göra kontrollerna. 
Bf närmade sig och flickan i magen planar mer och mer ut i tillväxten, så läkaren förberedde oss för ett litet barn under ca 2 kg sa dem. Planerat kejsarsnitt lite tidigare än vi tänkt oss och hon hamnar på Neonatalavdelningen där hon får spap. Efter 3 dygn på neonatalavdelningen anser de att hon är frisk och kry och vi får gå över till BB. Efter ytterligare några dagar åker vi hem med vår dotter, Nyblivna föräldrar är vi nu.

Oron släpper lite men som alla andra nyblivna föräldrar är man orolig för nästan allt. Första vaccinsprutan på bvc är avklarad men dottern verkar bli väldigt sjuk. Vi åker till akuten och läkarna tar emot oss, det verkar som att hon har reagerat starkt på vaccinet. Tre dagar med antibiotika på sjukhuset men sedan får vi åka hem igen. Vi upptäcker att det piper i lungorna på henne precis som att hon är ansträngd när hon andas så vi frågade på bvc om det ska låta så. ”Ja, Visst kan det låta ibland när de andas” var svaret vi fick.

Vi ringer 1177 och berättar om vår oro över dotterns andning där de tycker att om det blir värre så borde vi åka in. Vi tar beslutet att vi redan tycker att det är så pass illa att vi åker in. ”Det är bara en förkylning” säger läkaren och spolar näsan på henne. Men det var det inte riktigt och ingen astmamedicin fungerade heller.

Efter några timmar får vi en tid till röntgen där vi sedan får svaret, blodfyllda lungor på grund av ett förstorat hjärta. Vi blir skickade till en hjärtspecialist där de undersöker med ultraljud.

”Vi ser två hål i hjärtat och hon måste opereras innan hon är 6 månader”.
En käftsmäll är en bra beskrivning på hur de orden kändes. Samtidigt en lättnad då något alltid känts ”fel” på något sätt.

””Vi ser två hål i hjärtat och hon måste opereras innan hon är 6 månader”.”

– Läkaren

Vi får en plats i Lund och gör vårt första läkarbesök. En läkaren gör ultraljud igen, ”två hål? Nej, minst sju hål kan jag se”.

Härefter försvinner ljudet runt omkring mig, jag ser hur hon tar fram en modell av ett hjärta och pekar på en massa ställen men jag hör inget annat än hur mitt hjärta rusar och en klump i magen som räcker ända upp till halsen. Jag tittar ner på min lilla flicka i famnen som ligger och sover, ovetandes om vad som komma skall.

Kontroller varje dag i flera veckor, vakna nätter och tårar fälldes. allt vi hade föreställt oss om en familj som lekte på golvet tillsammans skrattandes med fina minnen byttes ut mot stick, provtagning, nersövning och sjukhussängar.

Till sist kommer operationsdagen. vi tvättar henne ordentligt. Hon får lugnande som får hela hennes kropp att slappna av innan vi lämnar henne för att sövas ner. Därefter väntar de 6 längsta timmarna i mitt liv. Tills att samtalet kom. ”Operationen gick bra, vi lyckades laga 5 av 7 hål och de 2 sista hålen lär växa igen av sig själv”.

Vi praktiskt taget springer till biva och får vänta ivrigt tills att hon kommer från operationssalen. Två nätter på biva, mediciner och smärtstillande i ca en veckas tid, sen fick vi åka hem. 

Vi får komma hem med vår bebis igen! Äntligen! Jag minns att min mamma med familj hade nycklarna till vår lägenhet, de städade och förberedde för vår hemfärd.

Trots återkontroller, mediciner och sondslang, var det underbart att få vara hemma igen. 

Linnéa heter hon. Vår stora, lilla flicka. Linnéa är nu 3 år. Hon är klok, pratglad och en kavat tjej. Vi är så tacksamma för vårt liv med Linnéa, hon kan gå på förskola, gymnastik och simskola med andra barn. Allt tack vare alla läkare. utan dem hade vi inte haft vår Linnéa.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter