Zac är äntligen här

Den 27 december 2022 föddes vårt tredje barn, en liten lillebror vid namn Zac. Förlossningen gick väldigt snabbt och vi var så lyckliga över att allt hade gått bra. Den tredje graviditeten hade jag varit mer orolig och äntligen var han här.

Dagen efter skulle vi göra den obligatoriska läkarundersökningen och sedan få åka hem till två storasystrar som längtade. Men på undersökning hörde de ett kraftigare blåsljud på hjärtat och vi fick på plats på Huddinge sjukhus för att göra ultraljud på hjärtat. Där upptäckte de att Zacs ena klaff var tjock som en klump och att flödet mellan hjärta och lungor gick i ett sämre tempo. Dagen efter fick vi åka till Solna Karolinska hjärtcentrum för nya ultraljud. Där konstaterade de samma fel men att värdena hade blivit sämre än dagen innan. De valde direkt på plats att göra en ballongoperation där de går in via låret upp med en kateter till hjärtat och blåser upp en ballong för att vidga klaffen. Två dagar gammal opereras vår son och ligger i 17 timmar på uppvaket efter operationen. Det var de längsta timmarna i mitt liv, nyförlöst och alla känslor.

”Två dagar gammal opereras vår son”

– Emma Söder

Men operationen gick bra och vi fick åka hem och fira nyår med familjen. Vi gick på täta kontroller efter det och vid fyra veckors ålder fick han göra en ny ballongoperation då flödet återigen gick sämre. Operationen gick bra och alla kontroller efter det har visat på ett stadigt flöde mellan hjärta och lungor. Det var en tuff start och samtidigt oro för RS-virus som var väldigt mycket av i år. Men vi klarade oss utan förkylningar och Zac fortsätter växa och utvecklas helt normalt. Hans klaff kommer alltid vara tjock och läkarna kan inte säga om eller när det behövs en ny operation eller vad nästa steg är. Men just nu är de väldigt nöjda över resultatet och vi har nu ett helt år till nästa kontroll vilket både känns skönt och lite nervöst. Men idag är Zac 8,5 månad och är den gladaste och vildaste kille man kan tänka sig. Vi njuter av varje dag tillsammans och får ta kontroll för kontroll, vem vet kanske det dröjer många år till nästa operation. Men vi är så tacksamma för den vård och hjälp vi fått under de här månaderna. 

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dem är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter