Elinor Bärnevåg och Matilda Stark arbetar som biomedicinska analytiker (BMA) på Hjärtmottagningen för barn och ungdom, Akademiska barnsjukhuset Uppsala. De fick utvecklingsbidrag för att åka på den årliga europeiska konferensen för pediatrisk och kongenital kardiologi (AEPC) i Portugal. Här är deras berättelse från resan.
I år hölls den årliga europeiska konferensen för pediatrisk och kongenital kardiologi (AEPC) i Portugal. Det var 57:e gången som den gick av stapeln och staden Porto stod för värdskapet. Konferensen hölls i ett gammalt tullhus vackert beläget vid floden Douro.
Vi som fick möjligheten att delta i konferensen arbetar som biomedicinska analytiker (BMA) på Hjärtmottagningen för barn och ungdom, Akademiska barnsjukhuset Uppsala. Det var en mycket välbesökt konferens med rekordhögt deltagarantal på 1600 personer från hela världen. Organisationskommittén hade lyckats sätta ihop ett program som var intressant för många professioner som arbetar inom barnkardiologi.
Konferensen började med en Update course som vi tyvärr inte hade möjlighet att närvara vid. Men ämnet för den var Prevention and Sports: Shaping Healthy Hearts, vilket är högaktuellt ämne.
En av föreläsarna var den legendariska morfologen Robert Anderson som under sin karriär har lagt grunden till förståelsen av det strukturella tänkandet för att kunna kartlägga eventuella avvikelser i hjärtat. Han hade en intressant genomgång av embryologiska utvecklingen av hjärtat och klargjorde med emfas varför det är helt fel att ställa diagnosen Left ventricle non-compaction cardiomyopathy (LVNC). Han menar att man i stället ska använda termen excessive left ventricle trabeculaton. I nya guideline för kardiomyopati har LVNC som diagnos tagits bort men där talar man även om begreppet left ventricle hypertrabeculation.
Vikten att förstå den embryologiska utvecklingen av hjärtat belystes även när det diskuterades vad man behöver veta för att ställa diagnosen kärlring fetalt.En intressant föreläsning handlade om hur man undersöker hjärtat med stressprovokation. Det innebär att man kan se hur hemodynamiken påverkas/förändras vid olika belastningsgrader.
André Rudolph presenterad sin forskning om myokardit och eventuella sambandet mellan hjärtsjukdom hos mammor och deras barn. André arbetar hos oss på mottagningen i Uppsala som barnkardiolog. Extra roligt var det att vår BMA kollega Kerstin Magnusson, Karolinska universitetssjukhuset hade fått en poster accepterad – Myocardial strain in the healthy neonate.
Konferensen avslutades med en Keynote lecture om kardiomyopati – from gene discovery to precison medicin. Som avslutning fick vi också ta del av portugisisk kultur med fadosång och vacker dans.
Vi tackar Hjärtebarnsfonden för att ni gav oss möjlighet att åka till denna konferens.
Stort tack!
Elinor Bärnevåg och Matilda Stark