Det ofödda barnets hjärta är ungefär lika stort som en mandel och slår mellan 130 och 150 slag i minuten. Barnkardiolog Felicia Nordenstam brinner för detektivarbetet med det lilla barnhjärtat.
I dag hittas två av tre allvarliga hjärtfel före födseln med hjälp av ultraljud.
– Inget hjärta är det andra likt. Vi kan bli ännu bättre och det pågår nu en utbildningssatsning i hela landet som kallas Fosterhjärtats år, säger hon.
Barnkardiolog med inriktning på fosterkardiologi, överläkare och sektionschef på Barnhjärtcentrum Stockholm/Uppsala. Som om det inte var nog har hon en annan karriär bakom sig.
När Felicia Nordenstam var 18 år såg hon strålkastarljuset och ridån på operan i Oslo gå ner för sista gången. Henne karriär som balettdansös var över, inte på grund av en skada, utan tvärtom var hon i sitt livs form, men insåg att framtiden som balettdansös var för kort. Hon förklarar att vara 18 år är gammalt i balettvärlden.
– Jag tänkte att det var bäst att sluta innan det är för sent.
”Jag tänkte att det var bäst att sluta innan det är för sent.”
– Felicia Nordenstam
Felicia Nordenstam hade flera intressen.
Hon funderade på att bli journalist och prövade på Radio Stockholm, men landade i läkaryrket.
– Sista kursen på läkarlinjen handlade om barn och det var så fantastiskt intressant och roligt att jag började på barnkliniken direkt efter det.
I dag har Felicia Nordenstam arbetat som barnläkare i mer än 30 år och hennes schema är fullspäckat, inte bara av egna projekt. Som sektionschef för Barnhjärtcentrum Stockholm/Uppsala är det många andra att samarbeta med, samtidigt som hon ska styra verksamheten.
– Vi försöker samarbeta inte bara inom sjukhuset, utan över hela Sverige för alla hjärtebarn. Det är otroligt stimulerande när vi alla jobbar åt samma håll.
Parallellt har Felicia Nordenstam egna projekt som driver henne.
– Det här är min passion, och samtidigt är jag lite nördig; det är spännande att förstå hur det fungerar. Inget hjärta är det andra likt.
Sedan några år har hon tillsammans med flera läkare och fysiker arbetat med en ny metod, att titta på fosterhjärtat med hjälp av magnetkamera, och de första magnetkameraundersökningarna av ett fosterhjärta på Karolinska universitetssjukhuset kunde utföras för tre år sedan.
Magnetkamera brukar användas för att undersöka andra inre organ – men de är inte i rörelse och inte i närheten av den hastighet det lilla ofödda barnhjärtat har. Rörelserna i fostrets hjärta behöver kopplas ihop med de bildsekvenser man får av en magnetkameraundersökning, så att informationen blir korrekt och går att omvandla till diagnostiska bilder.
På ett nyfött barn kan man använda EKG till detta, men det går inte inuti magen, så det har varit många tekniska utmaningar.
– Nu kan magnetkameran ge en kompletterande bild som gör det möjligt att få fram mer detaljerad information om de fel som kan finnas. Det är oerhört viktigt att få fram en så detaljerad bild som möjligt av ett hjärtfel för att kunna planera fortsättningen. Med en förberedd familj och god planering av förlossningen ökar möjligheten att ge det nyfödda barnet rätt vård.
För Felicia Nordenstam var det egentligen en självklarhet att hon hamnade på barnkardiologen.
– Jag blev fascinerad av det lilla barnet i neonatalvården och hur nära vi arbetar tillsammans med familjerna. Vi följde verkligen deras liv och svårigheter med ett förtidigt fött barn, säger hon.
– Men jag saknade att jobba med lite större barn och det där detektivjobbet med att förstå varje hjärta, och för att göra det måste du också sätta det i perspektiv och förstå hur helheten fungerar för varje enskilt barn, under uppväxt och framtida liv.
Att arbeta med hjärtebarn innebär också att inse sin begränsning, att det ibland inte går att göra mer.
– Det är livet på riktigt. Ibland går det inte som man hade tänkt sig. Att få vara med och dela de stunderna också är tungt och sorgligt, men innebär en ynnest. Livet är skört och det når mig innerst inne att vi behöver varandra.
” Jag saknade att jobba med lite större barn och det där detektivjobbet med att förstå varje hjärta”
– Felicia Nordenstam
Hon förundras samtidigt många gånger över barnens styrka. I svåra stunder upplever hon att barnen ofta har ett direkt och mer okomplicerat förhållande till det som sker.
– De kan till och med plocka fram humor mitt i det svåra och också ge så mycket till omgivningen. Barn är fulla med en fantastisk urkraft, säger Felicia Nordenstam.
Text: Jessica Josefsson Foto: Susanne Kronholm
Fakta: Felicia Nordenstam
Ålder: 57 år.
Familj: Make och två vuxna döttrar.
Bor: Stockholm.
Utbildning: Specialist barnkardiologi och neonatologi.
Kuriosa: Har tävlat för Sverige i VM i aerobics i Japan, har svart bälte i karate och är medlem i ett getkollektiv.