Sixtens hjärtfel upptäcktes under ett rutinultraljud när han låg i magen. Detta kom att innebära en tuff start på livet, där Sixten genomgick sin första operation bara 8 timmar gammal och bodde på sjukhus sina första två veckor.
Sixtens hjärtfel upptäcktes under ett rutinultraljud när han låg i magen. Detta kom att innebära en tuff start på livet, där Sixten genomgick sin första operation bara 8 timmar gammal och bodde på sjukhus sina första två veckor.
För Sixtens pappa Oskar och hans fru var det en omtumlande tid att gå igenom. Men från att de fått beskedet om Sixtens hjärtfel i vecka 19 till att de skrevs ut två veckor efter förlossningen har de blivit väl omhändertagna av vårdpersonal både på Karolinska i Stockholm och på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. ”Utöver att vårdpersonalen gav Sixten den vård som han behövde så var de också väldigt duktiga på att hantera två nyblivna föräldrar som inte ville annat än att få vara föräldrar så mycket som det gick”, berättar Oskar.
Oskar och hans fru hade åkt ner till Göteborg några veckor innan förlossningen för att Sixten skulle födas på plats nära barnhjärtcentrum för att genast kunna tas om hand om av personalen där. Han förlöstes genom akut kejsarsnitt i en operationssal på BB i Göteborg. Efter att Oskar och hans fru fått beskedet om att Sixten hade ett hjärtfel, så kallad transposition på de stora kärlen, hade många tankar snurrat i huvudet om vad detta skulle innebära. Läkarna hade lugnat dem med att Sixten hade hög sannolikhet att överleva och må bra.
Bara 8 timmar gammal genomgick Sixten sin första operation och förflyttades efteråt först till IVA och sen till en övervakningssal på barnhjärtcentrum. ”Drottning Silvias barnsjukhus är nybyggt och man har kommit väldigt långt i att anpassa lokalerna för modern vård samtidigt som man har underlättat för familjelivet”, säger Oskar. ”Det fanns en affisch som rekommenderade oss föräldrar att ha mycket hud mot hud. När Sixten var ungefär 16 timmar gammal tog jag av mig till bar överkropp och tog honom i famnen, samtidigt som en av sköterskorna hjälpte till att lyfta med alla slangar och sladdar som var kopplade på Sixtens kropp. Det är en lite annorlunda känsla att sitta med bar överkropp på en övervakningssal där det hela tiden var personal som höll koll på oss, men det märktes att personalen var vana vid att jobba i den miljön vilket kändes bra”, berättar Oskar.
När Sixten var tre dagar gammal genomgick han sin andra hjärtoperation. Sixtens kranskärl hade växt på ett ovanligt sätt vilket gjorde den här operationen svårare än en vanlig transpositionsoperation, fick Oskar veta. ”På operationsdagen lämnade jag honom på operationsavdelningen. Det var en väldigt stark känsla att lämna bort den här lilla killen som vi hade hunnit lära känna i några dagar”, minns Oskar. Men operationen gick bra, och senare på kvällen var Sixten tillbaka på IVA. Efter ytterligare några dagar var han tillräckligt stark för att flyttas tillbaka till övervakningssalen på barnhjärtcentrum.
Oskar och hans fru spenderade hela dagarna med Sixten och turades om att gå och äta och vila. Efter ytterligare några dagar fick de ett eget rum på barnhjärtcentrum, där de kunde sova alla tre tillsammans. ”Nu hade Sixten inga slangar eller sladdar kvar på kroppen vilket gjorde saker enklare. Detta var första natten som vi sov tillsammans hela familjen vilket på ett sätt var en utmaning för oss, men också helt fantastiskt”, säger Oskar.
Efter fem veckor var det äntligen dags för Sixten och hans föräldrar att få åka hem. Allting såg bra ut och läkarna konstaterade att Sixten hade repat sig bra. ”Efter att ha levt fem veckor i sjukhusmiljö var vi otroligt glada att äntligen få åka hem och påbörja vårt nya liv. Vi är oerhört tacksamma över personalen på barnhjärtcentrum och barn IVA”, säger Oskar. Sixten har varit på uppföljande kontroller på sjukhuset i Stockholm, och han har kvar sitt ärr på bröstet efter operationen. ”Men i övrigt funderar vi inte så mycket över att han är ett hjärtebarn, utan vi fokuserar istället på alla andra saker som kommer med småbarnslivet”, avslutar Oskar.
Gillade du artikeln? Läs mer artiklar och berättelser här.
Läs mer om hjärtfelet Transposition av de stora kärlen här.
Läs mer om olika hjärtfel här.
Vill du bidra till vårt arbete? Läs mer om hur du kan vara med och göra skillnad här.