”Hedersuppdrag”

Hon har sålt en halv miljon album och öppnat för en världsstjärna på Ullevi. Sedan januari är Denise ”DeDe” Lopez koordinator på Hjärtebarnsfonden. – Jag kan bara jobba med något jag verkligen brinner för och det här är ett riktigt hedersuppdrag, säger hon.

Denise är just hemkommen från en PR-turné i Kazakstan tillsammans med Dr Alban, artisten hon började dansa bakom som 17-åring. Hennes debutplatta släpptes 1995 och genom åren har det blivit fem fullängdare och rader med konserter och DJ-framträdanden. Under coronapandemin var hon med och bildade Super Fëmmes, en konstellation med flera andra svenska popstjärnor.
– Det är jätteroligt. Jag har varit med och skrivit flera av låtarna och vi ligger på min label. Vi startade som fem, men är fyra nu. Vi funkar bra ihop och har olika roller i projektet, berättar hon.
Denise har ett späckat schema och berättar hur mycket planering och pusslande som krävs för att få ihop allt, inte minst med tanke på att hon har sin son boende hos sig varannan vecka.
– Jag jobbar heltid på Hjärtebarnsfonden, så du kan säkert tänka dig.

På Hjärtebarnsfonden spelar Denise en viktig roll. Just nu fokuserar hon på att koordinera lägerverksamheterna – inte minst den stora på Isaberg i juni – och nämner bidragsansökningar, kontakt med föräldrar, och en stor mängd frågor som ska besvaras och skickas.
– Utöver det sprider jag information och stärker varumärket genom mina kanaler.
Många känner igen Hjärtebarnsfonden, men kan ändå inte riktigt förstå vad det är. Den biten är viktig. Vi ägnar ju oss inte bara åt forskning. När jag började kände jag inte till att Hjärtebarnsfonden också är stora givare till drabbade familjer.
Hon säger att det är ett roligt jobb där hon får ha ett finger med i det mesta och att teamet är det härligaste och finaste hon arbetat med.
– De är godhjärtade och dedikerade människor, vilket jag tror krävs, men som samtidigt har skinn på näsan. Min chef Linda (Sundberg, generalsekreterare, reds. anm.) är förstående och lätt att kommunicera med. Det är enkelt, vi vet vad vi ska göra och alla jobbar hårt och effektivt.

Har du någon personlig koppling till hjärtebarn?
– Inte direkt, men min mamma har hjärtfel, och en medlem i gruppen Super Fëmmes har ett barn med medfött hjärtfel.

Vilka mål har du satt upp nu?
– Att öka vetskapen om vad Hjärtebarnsfonden står för, få fler givare, och fler medlemmar som inte själva har hjärtebarn. Jag vill också få företag att skänka pengar och att förstå vad det är man skänker pengar till. Det är viktigt att synliggöra att medel går till de drabbade, något jag ser med egna ögon.

Denise har en artistkarriär som sträcker sig över mer än 30 år. Nu är hon högaktuell med Super Fëmmes singel ”Love & war”, som hon har skrivit tillsammans med bland andra stjärnproducenten Jakke Erixson.
– Jag har fått vara med under hela den musikaliska eran. Först var det vinyl, sedan cd och streaming. Det är fantastiskt att ha fått en
nystart på karriären. Åldern har ingen betydelse; det är aldrig för sent att förverkliga sin dröm.
Jag bryr mig inte om någon tycker att jag är för gammal.

Som stort musikaliskt fan av Michael Jackson fick hon en oslagbar upplevelse 1997 som uppvärmare till superstjärnan på Ullevi i Göteborg.
– Vi pratade aldrig, han flög in med helikopter precis när jag hade klivit av scenen, men jag fick hänga med hans dansare och körsångerskor. Sedan fick jag stå på första parkett. Det var coolt och en upplevelse som är svår att beskriva.
Denise framhåller även den senaste turnén med Dr Alban, och allt som händer med och kring Super Fëmmes. Hon nämner också de två utsålda spelningarna på gigantiska Tokyo Dome med 50 000 personer i publiken varje kväll.

– Det var stort, men det var det också när jag fick veta att jag hade sålt guld i Japan, ett stort ögonblick, för jag hade aldrig varit där.

Text: Sofia Zetterman
Foto: Peter Knutson

Faktaruta
Denise Lopez
Ålder: 50.
Familj: Elvaårig son, mamma, pappa, och syskon.
Bor: Östermalm, Stockholm.
Gör: Koordinator på Hjärtebarnsfonden,
sångerska, låtskrivare, producent och dj.

Tre ögonblick i karriären jag aldrig glömmer
När jag öppnade för Michael Jackson på Ullevi 1997.

När jag vid två tillfällen uppträdde på ett fullsatt Tokyo Dome.

När jag sjöng med Dr Alban i Kazakstan. Jag fick många nya fans.

Berättelser som ligger varmt om hjärtat

Se alla berättelser

Ljudet av ett litet hjärta

Varje år föds 2000 barn med hjärtfel. Ett av dom är Dante och han föddes med tre. Nu har Dantes föräldrar, tillsammans med bandet Amason, spelat in hans hjärtslag och skapat en ny version av The Knifes låt “Heartbeats”. Varje gång låten spelas går intäkterna till stöd och forskning via Hjärtebarnsfonden.

Läs hela artikeln

Nyheter och opinion

Se alla nyheter